বিসিএস পরীক্ষার প্রস্তুতি

ইংরেজি

  যুগান্তর ডেস্ক    ১২ ফেব্রুয়ারি ২০১৯, ০০:০০ | প্রিন্ট সংস্করণ

1. Which one isn't incorrect?

a. The man was tall who stole my bag last night

b. The man wasn't tall whom stole my bag

c. The man who stole my bag was tall d. The man stole my bag who was tall

2. Find out odd one?

a. do you know where is she? b. do you knwo where does he lives

c. do you know where he is live d. (a+b)

3. One doesn't knwo when ...will die?

a. Ones b. one's c. once d. one

4. My father never approved of

a. Marrying b. her marrying

c. Her to marry d. she is marrying

5. Choose the best one?

a. Let you and I go there

b. let me and I go there

c. let I you go there

d. let you and me go there

6. We insist on ....leaving the room

a. Your b. to c. you d. yours

7. The child cries for ....mother

c. It is b. his c. its d. itÕs

8. I knwo the man .....was tall figure

a. Whom b. which c. whose d. who

9. ..Sakib is good player for Bangladesh

a. Who b. that c. which d. none

10. I don't knwo .....book it is

a. Who b. who's c. whose d. whom his

11. There ...three kinds..pens

a. Is, of b. are, of c. is, on d. two kind

12. শিশির কাজটি নিজেই করেছে, translate into Eng

a. Shishir did the work himself

b. Shishir himself did the job

c. Shishir did the work herself

d. Himself shishir did the job

13. everyone loves an honest man, ...?

a. doesn't he b. don't they c. does they d. isnÕt he

14. my uncle has 4 sons....work in the same office

a. all of them b. all of whom

c. all of they d. who all

15. the man ....stole my purse ...tall yesterday.

a. were, whom b. was, whom c. who, was d. is, who

16. everyone should respect ...parents

a. his b. their c. him d. they

17. find out odd one.

a. you, I and he is present b. you, he and I was present

c. I, you and he are absent d. you, he and I are present

18. there is.....on the road

a. too maû traffic b. too much traffic c. too much traffics d. too much

19. find out which isn't wrong

a. the boys hate each other b. two boys hate one another c. the boy hate one other d. the boys hate one another

20. i would like to give you ..information

a. one b. a fwe c. pieces of d. some

Answer: 1.b, 2.c, 3.d, 4.b, 5.d, 6.a, 7.c, 8.d 9.b, 10.c, 11.b, 12.b, 13.b, 14.b, 15.c, 16.a, 17.d, 18.b, 19.d, 20.d.

গ্রন্থনা : এসএম রিয়াদ

আরও পড়ুন
  • সর্বশেষ
  • সর্বাধিক পঠিত
সব খবর

ভারপ্রাপ্ত সম্পাদক : সাইফুল আলম, প্রকাশক : সালমা ইসলাম

প্রকাশক কর্তৃক ক-২৪৪ প্রগতি সরণি, কুড়িল (বিশ্বরোড), বারিধারা, ঢাকা-১২২৯ থেকে প্রকাশিত এবং যমুনা প্রিন্টিং এন্ড পাবলিশিং লিঃ থেকে মুদ্রিত।

পিএবিএক্স : ৯৮২৪০৫৪-৬১, রিপোর্টিং : ৯৮২৪০৭৩, বিজ্ঞাপন : ৯৮২৪০৬২, ফ্যাক্স : ৯৮২৪০৬৩, সার্কুলেশন : ৯৮২৪০৭২। ফ্যাক্স : ৯৮২৪০৬৬ 

E-mail: [email protected]

© সর্বস্বত্ব স্বত্বাধিকার সংরক্ষিত ২০০০-২০১৯

converter
×